Στο σπίτι των προγόνων του ο Πόντιος δρομέας!


Απ’το σπίτι των προγόνων του στην Ότσενα για προπόνηση και λεφτοκάρεα ο Πόντιος δρομέας Γιώργος Ζαχαριάδης!

Τη Δευτέρα η ημέρα ήταν συγκινητική για τον Τεμόν ΑΕΚ. Όπως σας πληροφόρησε το AEK LIVE, ο Γιώργος Ζαχαριάδης πήγε στην Άρδασσα, την αρχαία πόλη Δορύλαιον και από εκεί επισκέφτηκε το χωριό της γιαγιάς του, το Ακτσάλ. Οι κάτοικοι του έδωσαν πληροφορίες για το σπίτι του παπα Χαράλαμπου, του προπάππου του.

Ο Γιώργος με την Αϊσέ, ακολούθησαν τις οδηγίες τους και βρήκαν σε μία πλαγιά του βουνού το παλιό σπίτι απ” όπου ξεκίνησε η οικογένειά του το 1923 με την ανταλλαγή πληθυσμών.
Την Τρίτη το πρόγραμμα του Ενωσίτη υπερδρομέα περιελάμβανε προπόνηση. Όπως σας έχουμε πολλές φορές αναφέρει, ένας Μαραθωνοδρόμος πρέπει να βρίσκεται πάντα σε φόρμα. Ο Γιώργος έτρεξε στην Ότσενα, το χωριό της Αϊσέ, του Κεμάλ και του Ισάν, το οποίο πλέον έχει λιγοστούς κατοίκους, όλοι τους ελληνόφωνοι. Βλέπετε, οι οικονομικές συνθήκες ανάγκασαν τους ανθρώπους να κατεβούν στην Τραπεζούντα ή άλλες πόλεις της Τουρκίας, προκειμένου να βρούνε εργασία και να… καζανεύ’νε παράδες, να κερδίσουν χρήματα δηλαδή. Όλοι τους όμως αναπολούν τα χωριά τους. Τα λόγια του τραγουδιού του Γιώργου Αμαραντίδη, «παράδες “κ” εκαζάνεψα, ανάθεμα τα λύρας, τρυγώνα μ” εροθύμεσα το στύπον, τη μαντζίρα σ’», μπορούν να περιγράψουν ακριβώς τα ίδια συναισθήματα νοσταλγίας αυτών των ανθρώπων.

Το AEK LIVE σας δίνει μία γεύση με βίντεο απ” ότι συνέβη εκεί:

Στην Ότσενα ο Τεμόν ΑΕΚ εξεπλάγη με τα ποντιακά που μιλούνε οι κάτοικοι. «Μιλούνε πολύ όμορφα ποντιακά, καθαρά και με πολλές αρχαίες ελληνικές λέξεις.

Τους καταλαβαίνεις πολύ καλά», δήλωσε στο AEK LIVE ο Γιώργος. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το οφίτικο ιδίωμα της ποντιακής διαλέκτου γίνεται συχνή χρήση απαρεμφάτου, όπως τα αρχαία ελληνικά, γι’αυτό αποτελεί σήμερα αντικείμενο επιστημονικής μελέτης από γλωσσολόγους.

Μετά την Ότσενα, η Αϊσέ με τον σύζυγό της, Χουσσεΐν ξενάγησαν τον Τεμόν ΑΕΚ στα χωριά “Αληθινός”, το Κατοχώρ”, αλλά και το Σίρος. Στο τελευταίο ο Γιώργος απαθανάτισε την απίστευτη θέα που έχει προς το Κατοχώρι.

Όπως γίνεται κάθε ημέρα του ταξιδιού, έτσι και σήμερα, η ποντιακή γη εφάισε (τάισε) τους αδερφούς μας. Ο Ενωσίτης αθλητής εσέρεψεν λεπτοκάρεα, μάζεψε τα γνωστά ποντιακά φουντούκια, τα οποία είναι πεντανόστιμα.
Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

Giota Zografou

Το 1ο ελληνικό πολιτιστικό κανάλι!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου